Achterblad maken

Palissander achterblad akoestische basgitaar gereed

Lijmen en op dikte schaven

Achterblad Matchen

Het achterblad wordt op dezelfde manier samengesteld uit 2 stukken 'bookmatched' hout als het voorblad: via meten van de jaarringen bepalen waar de naad moet komen, daarna op de futselplank de 2 helften met de overeenkomstige jaarringen op elkaar met de reischaaf superrecht schaven. Controle weer door de 2 delen tegen elkaar gedrukt tegen het licht houden. Gelijmd wordt weer op de inspanplank.

Lijmen op inspanplank
Achterblad basgitaar op dikte schaven

 

Palissander is met een normaal geslepen schaaf lastig te bewerken: de schaaf glijdt er meer overheen dan dat hij snijdt. Ik maak gebruik van een kopshoutschaafje en een speciaal geslepen No3: deze is 10˚ scherper geslepen dan normaal: vouw 20˚, snede 15˚.

De constructie van het achterblad verschilt van het bovenblad, vanwege de andere functie: het achterblad van de gitaar wordt boller, en dus stijver gemaakt dan het bovenblad, omdat het hoofdzakelijk dient om de geluidsgolven in de gitaar te reflecteren: het kan toch al niet meetrillen (wordt tegen het lichaam gedrukt), hoeft daarom ook niet zo dun te zijn, en kan overal even dik blijven.

De toegepaste India palissander is van zichzelf al vrij stug. Daarom kan de dikte tot slechts ca. 2.3mm worden teruggebracht. De staartkant wordt 0.2mm dunner gemaakt, om de bolling (wegens de knik in de zijwanden de bij taille) soepel te laten verlopen.

 

Kromming en bebalking

Het achterblad krijgt de bolling van een koepel met een straal van 15 voet (4.5m). Dit is over de gehele lengte van de klankkast een hoogteverschil van 7mm.

De bebalking van de vorige gitaar was een 'ladder bracing': 4 dwarsbalken, gecurved zodat het blad de juiste kromming krijgt: 1 bovenin op breedste stuk, 1 in de taille, 2 onderin. Voor deze gitaar kies ik voor 'X-bracing / crossbars', omdat dit een mooiere bolling geeft. De balk in de taille wordt iets verplaatst, om ruimte te geven aan de tornavoz, mocht die uiteindelijk zo diep komen.

Achterblad verstevigingEerst wordt een strip gelijmd op de lijmnaad in het midden, de rugversteviging ('back seam graft'). Tijdens het lijmen wordt het achterblad over een balk met een kromming van 7 mm gespannen. Om de strip niet te laten verschuiven worden van tevoren enkele hulpstrookjes gelijmd waartussen de strip blijft liggen. (Deze worden naderhand weggestoken)

Achterwand versteviging lijmen

Basgitaar achterblad balken lijmen onder go-bar deckLijmen: een stapel maken, beginnend met de 7mm bolle mal, dan de strip, het blad en de aandruklat. Klemmen met lijmklemmen.

Net als bij het bovenblad worden hier de balken eerst in de juiste bolling geschaafd.

Voordat de balken gelijmd kunnen worden moeten uiteraard uitsparingen worden gemaakt in de verstevigingstrip. Afgeschuind om barsten te voorkomen bij krimpen en uitzetten tgv warmte of vocht.

 

Balkafmetingen en profielen

De rugversteviging is 2.5mm dik en 18mm breed.

Alle balken in de lower bout zijn 10x15mm. De middelste 15cm blijft recht, vanaf daar wordt afgeschuind tot 2mm aan de rand van het blad.

De beide "ladder bracings" zijn 10x12mm, op dezelfde manier op een punt uitlopend, en verder wordt in het midden een punt van 90˚ geschaafd. Alle balken lopen een paar mm over de rand, ivm met aftekenen in een later stadium.

Balken op achterblad akoestische bas gereed

 

{gotop}

<  Bebalking    Zijwanden  >