Bebalking van het bovenblad

Bebalking Aftekenen

Balken bovenblad akoestische bas aftekenenDe bebalking wordt met potlood afgetekend op de binnenkant van het blad. Fouten kunnen eenvoudig met een vlakgum worden weggewerkt.

Plaatsbepaling brugondersteuning ('bridge reinforcement plate'): de 16e fret zit op de rand van de kast. Bij een mensuurlengte van 762 mm zit de 16e fret op 459.6mm, het brugbeen zou op 302.4mm (=762-459.6) vanaf de rand moeten komen. Door de compensatie komt hier nog 1.5mm bij: 304mm. De rand van de brugondersteuning zit 10mm hoger, dit wordt 294mm. Deze bestaat uit een 2mm dik stukje hardhout dat moet voorkomen dat de snaaruiteinden het zachte bovenblad beschadigen. De plaats wordt bepaald, en het plaatje wordt passend tussen de balken gezaagd.Dwarsstrip

Dwarsstrip gelijmdAls eerste wordt de dwarsstrip aangebracht dwars over het blad, direct onder de brugondersteuning. Dit is nodig, omdat het blad in dwarse richting vrij slap is. De strip is slechts 1 mm dik, maar met een truc wordt ervoor gezorgd dat deze toch de nodige sterkte en bolling toevoegt: met een föhn wordt het blad verwarmd / gedroogd, zodat dit gaat krimpen. De strip met normaal vochtgehalte wordt hierop gelijmd.

Als het blad weer de normale vochtigheid heeft verkregen en gaat uitzetten, trekt het door de weerstand van de strip bol.


Dwarsstrip doorgezaagd

 

 

 

 

Omdat het uiteindelijk toch teveel van het goede leek, is de strip achteraf opgedeeld in stukjes. Ik ben er niet zeker van of dit een juiste beslissing is geweest: bij een volgende gitaar laat ik de strip intact.


Kromming Balken

De upper- en lower cross struts krijgen een bolling van resp. 0.5 en 1mm, alle overige balken een max. bolling van 2 mm, afhankelijk van de lengte.

De balken zijn van grenenhout: in lengterichting gespleten, daarna tot balkjes gezaagd, zodanig dat de jaarringen haaks op het blad komen te lopen.

Er zijn meerdere methoden om de balkjes (en dus het blad) bol te krijgen: aftekenen en uit de hand schuren, op een bandschuurmachine, en tegenwoordig vaak mbv een 'dish'. Dit is een schotel van MDF die de juiste kromming heeft. In deze schotel wordt schuurpapier geplakt, en hierin worden de balkjes op maat geschuurd.

Balk krom inspannen

 

 

Een heel erg mooie methode leerde ik van Jan Zonjee: balkje gebogen inspannen, kromming recht schaven, balkje laten terugveren, en klaar. Bijkomend voordeel is dat met deze methode de balk niet cirkelvormig, maar parabolisch wordt. Dit maakt de constructie nog sterker. Voor dit inspannen is een constructie gemaakt. (zie: "Hulpmiddelen")

 

Krom geschaafd!

Solera uitbreiding

Gebogen plaat in soleraVoor het aanbrengen van de bolling van het bovenblad krijgt de solera een tijdelijke uitbreiding: een triplex plaat in de vorm van het voorblad wordt op de solera geschroefd: onder deze plaat worden afstandstukjes geplaatst voor de juiste hoogte: op de plek van de brug 0mm, verder naar onder en boven oplopend in dikte, zodat het verloop naar de rand vloeiend verloopt.


Lijmen

De solera wordt geplaatst in het go bar deck (Zie "Hulpmiddelen") , daarbovenop wordt het bovenblad gelegd.

De volgorde van het aanbrengen van de balken wordt bepaald door hoogte en positie: er moet voor worden gezorgd dat de balken met schaaf en beitel bewerkt kunnen worden, zonder dat andere balken in de weg zitten. Er zijn 2 redenen om het profileren pas na het lijmen te doen, en niet van tevoren:

  • Door de balken plat te laten aan de bovenzijde, glijden de gobars er niet af
  • Door de balken dik te laten, wordt de druk tijdens het lijmen gelijkmatig verdeeld, wat voor een goede lijmverbinding zorgt

Waaierbalken op bovenblad lijmen in go-bar deck

Cross-struds op bovenblad lijmen in go-bar deck

Profileren

Zoveel mogelijk hout wordt met een beitel weggestoken daarna afgewerkt met een kleine schaaf.

Bovenblad voor aloestische basgitaar gereed

 

Tornavoz buitenring

buigen om verhitte buis

Een afgekeurde maple zijwand wordt op 2mm dikte geschaafd. Voor het deel van de tornavoz dat onder het klankgat wordt gelijmd, wordt een strook van 2.5mm afgezaagd.

Na 0.5 uur weken, wordt de strook tot een cirkel met de juiste diameter gebogen. Voor de verhitting worden een buis met een iets kleinere diameter en een verfafbrander gebruikt. Om de buis een natte lap, om ervoor te zorgen dat de witte maple geen schroeiplekken krijgt.

Cirkel gebogen

De strip wordt op lengte gezaagd, de uiteinden aan elkaar gelijmd, en in een later stadium in de sponning onder het klankgat geplakt.

 

{gotop}

<  Rozet en klankgat    Achterblad  >