Rozet en klankgat in bovenblad aanbrengen

Rozet aanbrengen

Rozet infrezen met dremel

Het centrum van de rozet wordt afgetekend (150 mm vanaf bovenkant kast) en het draaipunt voor de frees wordt geboord. Voor meer stabiliteit wordt het draaipunt niet alleen in het bovenblad geboord, maar ook in een hieronder liggende plank.

Ruimte voor rozet gefreesd

De randen worden gefreesd met een 'downcut' spiraalfrees van 1mm: dit type frees maakt heel mooie randen: er worden geen vezels uitgerukt, zelfs niet bij het in 1 richting helemaal rond frezen. De rest wordt weggefreesd met een brede frees. De diepte wordt 0.9mm.

 

Eerst worden 2 zwarte fineerrandjes langs binnen- en buitenkant gelijmd, vervolgens de abalone binnen- en buitencirkel, en daarna de hiertussen liggende delen. Omdat de rozet symmetrisch moet worden, wordt midden onder begonnen, en langs links en rechts naar de hals gewerkt. De evt. asymmetrie die ontstaat door de speling in de onderdelen, wordt midden-boven weggewerkt: daar waar straks de toets overheen komt. Na drogen wordt alles met vijl en schuurpapier op gelijke hoogte gebracht met het blad.

Hulpring plus teflon strip

Voor het lijmen van de fineer wordt een hulpstuk gemaakt van triplex: een ring van zodanige diameter dat de fineer strak tegen de randen wordt gedrukt.

Om te voorkomen dat de fineer aan de ring blijft plakken, wordt gebruik gemaakt van een teflon hulpstrip.

Fineer binnenrand van rozet op hoogte brengen

De fineer wordt globaal op hoogte gestoken, om de abalone gemakkelijker te kunnen inlijmen.

 

Abalone voor rozet op dikte schuren en lijmen

Bij het lijmen van de abalone wordt bij de dikste stukken aan de (lelijke) onderkant alvast wat materiaal weggeschuurd, zodat zeker is dat bij het uitvlakken niet door de mooie laag heengeschuurd wordt.

De gebruikte lijm is zwarte cyanoacrylaat: droogt snel, en vult evt. kiertjes nagenoeg onzichtbaar op.

"losse" abalone en palissander rozet onderdelen tussen binnen- en buitenring lijmen

Uiteindelijk overlapten de laatste onderdelen elkaar aan de overkant ca. 2mm. Dit is te wijten aan de lijm tussen de onderdelen. Hoewel niet noodzakelijk (is straks onzichtbaar), heb ik het laatste stukje hout toch maar netjes symmetrisch verkleind.

Abalone rozet afvlakken met vijl

Na afvlakken met vijl en schuurblok is de rozet klaar.

 

Klankgat maken

Klankgat 90mm voor akoestische bas uitfrezen

Het klankgat wordt uitgefreesd: de originele maat voor dit model (als steelstring Small Jumbo) is 100mm diameter, maar deze bas krijgt er één met een diameter van 90mm, de reden hiervoor is al uiteengezet.

Het uitfrezen gebeurt in 2 keer: eerst tot halve diepte, dan de rest. Door de extra plank onder het draaipunt van de frees, zal deze aan het eind niet verschuiven.

 

Voorblad met klankgat en rozet glad afgewerkt:

Abalone rozet en klankgat voor akoestische bas afgewerkt

 

{gotop}

<  Voegen en schaven    Bebalking  >