Hals: Kop (peghead) maken

Kopinlay maken

Kopinlay OntwerptekeningVoordat de fineer op de kop wordt gelijmd, wordt de abalone inlay gemaakt en in de fineer gefreesd.

Het bovenste deel bestaat uit mijn voornaam plus de eerste letter van mijn achternaam: TheoM, de naam waarmee ik ooit in 1985 voor het eerst moest inloggen op een computer. Het lettertype is "Magneto", uitgebreid met een bijpassende linksleunende "M".

Het onderste deel is het Om symbool (The Om). Van de vele schrijfwijzen heb ik de Tibetaanse gebruikt, gewoon omdat ik deze vorm de mooiste vind.

 

Abalone bewerken met juwelierszaag

Het ontwerp wordt uitgeprint en met houtlijm op de abalone geplakt. De figuren worden uitgezaagd met een juwelierszaag (is een kleine figuurzaag), en nabewerkt met vijltjes en schuurpapier.

Kopfineer maken

2 helften van de kopfineer voor de bas samenvoegenVoor de kop kan het bestaande ontwerp worden gebruikt. Omdat dit de bouw van een basgitaar betreft, moeten 4 basmechanieken worden geplaatst in plaats van de 6 kleinere exemplaren voor een "gewone" gitaar. De bestaande perspex mal moet hiervoor van 4 extra gaten worden voorzien.

Voor de kopfineer zijn 2 reststukken van het palissander achterwandhout gebruikt, die gespiegeld tegen elkaar worden gelijmd, zodanig dat er een V-vormig nervenpatroon ontstaat met de naad in het midden.

Omtrek aftekenen

De perspex mal wordt zo geschoven dat de nerven het mooist uitkomen. Daarna wordt de omtrek op het hout afgetekend en de vorm ruim uitgezaagd.

Inlay uitfrezen

De pantograaf

Het uitfrezen van het logo wordt ditmaal niet uit de hand gedaan, maar mbv een 'pantograaf'. Deze verkleint een factor 4, dus alle onregelmatigheden die gemaakt worden bij het overtrekken van het origineel worden ook 4x zo klein!

0.8mm downcut spiraalfrees in actie

Alle uitgezaagde abalone onderdelen worden 4 x vergroot, deze vergroting wordt gebruikt als "leidraad" bij het frezen

Kopfineer lijmen en kop afwerken

De 4 te lijmen lagen

Voordat de abalone wordt aangebracht, wordt de fineer op de kop gelijmd.

Om een mooi randje te krijgen worden 3 laagjes fineer (wit-zwart-wit) aangebracht tussen kop en de toplaag.

De 4 gaten voor de mechanieken worden in alle 5 lagen voorgeboord met een 2mm boortje, tijdens het lijmen wordt in 2 van de gaten een boortje gestoken, zodat de lagen niet kunnen verschuiven.

4 lagen op kop lijmen

De kop voor de akoestische bas gelijmd, gefreesd, geboord, afgezaagd

Na drogen wordt de perspex mal vastgeschroefd in de gaten voor de mechanieken, en de vorm uitgefreesd met een kopieerfrees.

De 14mm gaten voor de mechanieken worden geboord, en als laatste wordt de fineer haaks op de hals afgezaagd.

Abalone inlijmen

De abalone onderdelen worden gelijmd met 2 componenten epoxylijm. De lijm is kleurloos, maar om onzichtbaar te lijmen moet deze dezelfde kleur hebben als het hout: alle naadjes worden dan onzichtbaar opgevuld. Hiervoor wordt de lijm op kleur gebracht met ecoline. In dit geval werd de juiste kleur verkregen zonder te hoeven mengen: alleen sepia toegevoegd en de kleur was helemaal goed. Wel is de hoeveelheid nog van belang: slechts bijdruppelen tot de lijm donker genoeg is; te veel is niet goed: daardoor gaat de kwaliteit te veel achteruit en wordt de lijm niet meer hard. Donkerder maken kan met zwarte ecoline maar dat bleek deze keer niet nodig.

Gaten vullen met lijm

Het lijmen: bodem en zijkanten worden bedekt met lijm, de abalone gaat erin, deze wordt voorzichtig (breekbaar!) aangeklopt met de achterkant van een schroevendraaiertje. Hierdoor zakt de abalone tot op de bodem, en komt alle overbodige lijm langs de randen omhoog. (Op de foto is alleen het rondje gelijmd, de rest ligt nog los)

De abalone voor de peghead wordt vlakgevijld

Als de lijm is uitgehard, wordt alles wat boven het houtoppervlak uitsteekt (lijm en abalone) met een grote platte vijl weggewerkt.

 

Uiteindelijk wordt alles gepolijst met schuurpapier korrel 1200. Het resultaat is dan al heel mooi, en wordt nog beter na het lakken..

Kop van de akoestische bas gereed

 

{gotop}

<  Basisconstructie    Profileren  >