Hals: profileren

Het is handig om de hals zo lang mogelijk plat en recht te laten aan de achterkant: dit vergemakkelijkt de bewerkingen van de toets: lijmen, profileren, en fretten inhameren.

Omdat het toch gemakkelijker is om een deel van de bewerkingen nu te doen, terwijl alles nog ruw is en er dus geen kans is op beschadiging van toets en fretten (en gemakkelijk vast te zetten dus, zoals hierboven vermeld), wordt vast een begin gemaakt met de meest bewerkelijke delen, nl de uiteinden: vanaf kop tot fret 1, en fret 11 tot en met de hiel. Het stuk ertussenin is uiteindelijk alleen nog een kwestie van recht afwerken.

De breedtes zijn bekend (zie tabel), voor het profiel wordt gekozen voor de vorm die C (soms D) heet, afgeleid van de vorm van de letter. (In dit geval meer C, omdat er geen rechte zijkant aan de hals zit, loopt rond tot de toets). Ik heb gekozen voor dit profiel omdat de hals van de huidige bas van de nieuwe eigenaar dit profiel heeft. De totale halsdikte: 23mm bij fret 1, 23.8mm bij fret 11. Hiervan moet de toetsdikte afgetrokken worden: 6.0mm, dus blijft over: 17mm en 17.8mm. Voor deze 2 posities wordt een malletje gemaakt om de vorm tijdens het bewerken te kunnen controleren.

HalsprofielDe vorm van de mal wordt mbv een  tekenprogramma gemaakt: eerst wordt een cirkel getekend met als diameter de halsbreedte, dan een koorde op halsdikte afstand van de rand van de cirkel, daarna wordt de cirkel zover uitgetrokken tot een ellips dat de juiste breedte bereikt wordt op de koorde.

Onderaan de kop wordt aan de achterzijde bij de overgang naar de hals een puntje gevormd: uitgestoken met de beitel, afgewerkt met vijl en schuurlinnen.

 

Profiel thv fret 1 controlerenPunt aan kopuiteinde gevormd

Hiel vormen

12cm cirkel uitgezaagd

Het zijaanzicht van de hiel wordt cirkelvormig. Omdat ik de kromming wil laten beginnen bij de 4e fret gezien vanaf de kast, komt dit neer op een cirkel van 12cm doorsnede.

Hiel gevormd

Onderaan komt een soortgelijk puntje als aan de achterkant van de kop; de rest van de vorm wordt op het oog bepaald.

In vorm brengen met beitel, rasp en vijl. Voor de hals thv fret 11 wordt weer een malletje gebruikt. Uiteindelijk glad maken met schuurlinnen.

Hiel afgewerkt

 

{gotop}

<  Kop (Peghead)    Toets  >