Op deze site beschrijf ik de bouw van een akoestische basgitaar en alles wat daar bij komt kijken.

Het idee om een akoestische basgitaar te gaan bouwen kwam na het zien van een schitterende bas, gebouwd door Jan Zonjee. Veel van de methodes die ik bij het bouwen van de bas toegepast heb, heb ik van hem geleerd: hij heeft mij begeleid bij de bouw van mijn eerste gitaar, een prachtig gelukte Small Jumbo met cutaway. Wil je ook leren bouwen: dat kan bij Jan Zonjee in zijn atelier in Amersfoort, maar ook via Vereniging Huismuziek op de Bouwzolder in Arnhem, waar Jan samen met 2 anderen de cursisten begeleidt. Begeleiding van een ervaren bouwer was voor mij erg belangrijk vanwege de achtergrondkennis die ik op deze manier heb verworven: je leert niet alleen veel meer dan de trucjes en handigheidjes die ook uit boeken en van internet te leren zijn, maar door de algemene kennis die je opdoet kun je ook zelfstandig zaken aanpassen, en ontwijk je een groot deel van de valkuilen (waar je desondanks toch nog wel eens in tuimelt). Deze kennis stelde mij in staat deze bas zelfstandig te ontwerpen en te bouwen.

Omdat de nieuwe eigenaar niet te groot is, worden voor de kast de contourmaten van een ‘Small Jumbo’ model steelstring gitaar gebruikt (OLF-SJ), naar een ontwerp van gitaarbouwer Michael Payne. De vorige gitaar die ik gebouwd heb is ook op dat ontwerp gebaseerd, zodat ik van die ervaring en de al gemaakte hulpmiddelen gebruik kan maken.

Omdat de steelstring van oorsprong een Amerikaans ontwerp is, zijn veel termen in het Engels.

Verder: ik ben een amateurbouwer, pretendeer niet de wijsheid in pacht te hebben, en besef maar al te goed dat voor alle hier beschreven methodes en bewerkingen talloze alternatieven bestaan, waarvan waarschijnlijk vele een stuk handiger / beter zijn :-).  Maar toch: misschien steek je er iets van op.  Mocht je willen reageren of een vraag hebben: dat kan via het contactformulier.

Hieronder het eindresultaat en de ontwerptekening.

 

De akoestische basgitaar gereed Ontwerptekening Akoestische Bas

{gotop}

Het Plan  >