Afwerking

Als de gitaar voor het gevoel eigenlijk al af is, staat er nog een grote klus te wachten: het aflakken en alle bewerkingen die daaraan voorafgaan.

Schuren

In een voorgaand stadium zijn de meeste oppervlakken al bewerkt met schraapstaal of schuurpapier #100, nu wordt alles verder bewerkt met papier met steeds fijnere korrel van oplopend van 150 tot 400. Kleine oneffenheden worden zo weggewerkt, diepere worden straks opgevuld met de filler. De platte vlakken van de kop worden met een schuurblok bewerkt, om ze helemaal strak te krijgen.

Brug afplakken

Brug afplakkenNa het schuren wordt de plek afgeplakt waar straks de brug wordt gemonteerd. Ik vind het nl gemakkelijker om het hout waar de brug gelijmd wordt kaal te houden, dan achteraf schoon te moeten krabben. Eerst wordt de hals gemonteerd, vervolgens de plaats van de brug uitgemeten. De plaats van de brug wordt als volgt bepaald:
De afstand van de topkam naar fret 12 is 381 mm. Op de dubbele afstand +1.5mm compensatie, bevindt zich het midden van de kam. Het uitrichten in de breedte gebeurt door een liniaal langs beide zijden van de hals te leggen, en zo het midden van de brug te bepalen. De 4 gaten voor de bridgepins worden vast door de kast geboord (4mm), zodat de brug met 4 schroeven door deze gaten kan worden vastgeschroefd in het lijmhulpstuk dat eerder gemaakt is. Eerst wordt afplaktape aangebracht, daar bovenop de brug geschroefd, en de tape wordt langs de rand van de brug met een scherp mesje doorgesneden. De restanten worden verwijderd, de brug losgeschroefd, en de 4 gaten nog even dichtgeplakt.

Voorblad in grondlak

Omdat het lichtgekleurde voorblad vuil wordt door het donkere schuurstof van achter- en zijwanden, wordt als eerste hier een laag grondlak aangebracht.

Het voorbladblad is gemaakt van fijngenerfd en erg glad te schuren spruce: hier hoeft niet eerst een vulmiddel te worden gebruikt, behalve voor de rozet: de nerven in het palissander en de naadjes tussen de onderdelen worden opgevuld met filler, en daarna gladgeschuurd. Vervolgens wordt het voorblad van een eerste laag grondlak voorzien.

Poriën vullen

De poriën van alle overige delen worden gevuld met een 2-componenten epoxie vulmiddel. Aanbrengen met kwast (hals) of credit card (overige (rechte) delen). Na drogen met korrel 100-220-400 terugschuren tot op hout, waar nodig evt. herhalen. In de juiste verhouding gemengd max. 25 minuten verwerkbaar.

Grondlak aanbrengen

De toegepaste 2-componenten grondlak droogt zeer snel. Om toch een redelijk glad resultaat te krijgen, dient zeer snel te worden gewerkt. Een parketrollertje werkt erg mooi en snel. 2 lagen aanbrengen met 30min tussentijd. Gladschuren met korrel 240 tot het meeste grijs en dof is, daarna afwerken met 400 tot alles dof is. Als er nog kale plekken zijn: plaatselijk bijwerken. Ca. 80 gram per laag nodig.

Afwerklaag aanbrengen

Ook de celluloselak die gebruikt wordt voor het afwerken is sneldrogend, en wordt ook met een roller aangebracht. Snel werken! Als de lak droog is 2e en 3e laag aanbrengen. Afwerken: droog en vlak schuren met korrel 800. Als alles grijs is geworden is het goed. Daarna nat schuren met 800, 1200, 1500 en 2000. Als laatste polijsten met Commandant No 4.

Tip: een handdoek in de kast onder het klankgat voorkoment lelijke druppels in de kast.

Gelakt en gepoetst: brug en rozet (rosette) met abalone inlay

 

{gotop}

<  Brug>    Brug afmonteren  >