Assemblage Klankkast

Als alle onderdelen van de klankkast klaar zijn, worden deze samengevoegd. Ook dit gebeurt weer op de solera, die zorgt voor een stabiele ondergrond, en dmv de balk aan de onderzijde zodanig in de bankschroef kan worden geplaatst dat de kast rondom bereikbaar is.

Staart- en halsblok

Deze blokken dienen om de 2 helften van de zijwanden te verbinden en stevigheid te geven op de kwetsbaarste plekken. Bovendien wordt het halsblok gebruikt om de hals aan de kast te bevestigen, en het staartblok voor het aanbrengen van endpin en/of elementuitgang. De blokken worden gemaakt van halshout (palissander).

Staartblok

Staartblok

De meningen zijn verdeeld als het gaat over de richting van de jaarringen van het staartblok tov die van de zijwanden:

• Zorg ervoor dat de jaarringen haaks op die van de zijwanden staan, ivm de sterkte.

• Laat de jaarringen parallel lopen, zodat bij krimpen en uitzetten de 2 gelijmde delen hetzelfde bewegen, en zo scheuren voorkomen wordt.

Ik kies voor de 1e manier :-)

0702Staartblok-01-IMG_1347

De ronding wordt gemaakt mbv de bandschuurmachine. De houten paal die als pendel fungeert, heeft op 320mm een scharnierpunt op de werbank. Pas op bij het schuren: tegen de draairichting in bewegen om "happen" te voorkomen!

Halsblok

Het halsblok is een simpel rechthoekig blok van115x56x34mm. De hoogte is gelijk aan de diepte van de kast, de breedte gelijk aan de halsbreedte. Omdat een dergelijke groot stuk lastig te verkrijgen is, wordt het blok samengesteld uit stukken halshout, die verlijmd worden. Omdat kops hout slecht te lijmen is, wordt ervoor gezorgd dat alle kopse kanten aan de zijkant komen: daar wordt toch niets opgelijmd.

Tenslotte wordt alvast grofweg de gleuf uitgefreesd waarin de hals moet passen, ter voorbereiding op de definitieve bewerking in een later stadium. (Nu 15x70mm, uiteindelijk 18x80mm)

Blokken lijmen

Staart- en halsblok op bovenblad van akoestische basgitaar lijmenOm kromtrekken van het bovenblad te voorkomen tijdens het klemmen van het halsblok, is op de solera ter plekke van het blok kurk aangebracht. Tijdens de verdere assemblage wordt mbv een lat tussen de blokken, die met spijkertjes wordt vastgezet, gezorgd dat deze haaks en onbeweeglijk blijven staan tijdens de werkzaamheden aan de zijwanden. Bij het plaatsen rekening houden met de zijwanddikte van 2mm! Ook de tornavoz wordt nu in de sponning gelijmd.

 

Zijwanden plaatsen

Eerst worden de balken van het voorblad die doorlopen tot de zijwand precies op lengte gemaakt: deze moeten op ca. 0.5mm afstand van de zijwand blijven, om te voorkomen dat ze door uitzetten tgv van verandering van de luchtvochtigheid de wanden kunnen beschadigen. Echter: als de binding dikker is dan de zijwand, moet hiermee rekening worden gehouden, OF de balken moeten later bij het vrijkomen na het het infrezen van de bindings vanaf de buitenkant iets worden afgestoken.

Zijwand uiteinde afwerken

 

 

 

 

 

 

De zijwanden worden zodanig op lengte gezaagd dat de 2 naden in het midden van het staartblok en halsblok komen.

 

Zijwanden aan blokken lijmen

Het voorblad wordt weer op de solera gelegd, en de zijwanden worden hierop vast geklemd. Met een kwast wordt lijm op de blokken aangebracht, en de zijwanden worden hierop vastgeklemd, zodanig dat de naad precies in het midden komt.

Zijwanden van akoestische bas op staartblok lijmen Zijwanden op halsblok lijmen

Tentalones aanbrengen

Klaar voor tentalones lijmen

Tentalones zijn kleine driehoekige stukjes hout, die gebruikt worden om blad en zijwanden te verbinden. De zijwanden worden mbv klemmen op de juiste plaats op het blad geklemd.

Met behulp van tentalones wordt het voorblad van de akoestische bas vastgelijmd

De tentalones worden stuk voor stuk met lijm ingesmeerd en enkele seconden op de juiste plaats gedrukt. Uiteindelijk ben je toch rond!

Zijwanden op hoogte brengen

Zijwande op hoogte brengenDe kast wordt 125mm diep het bij staartblok en 115mm bij halsblok (vuistregel: halsblok=staartblok – 10mm). Het verloop is niet gelijkmatig : 5mm van staart naar taille, 5mm van taille naar hals. Omdat de taille niet in het midden zit, ontstaat daar een 'knik'. Ik gebruik een dunne flexibele stalen meetlat die netjes om de kast krult voor het aftekenen, en plak dan tape langs de lijn vanwege de zichtbaarheid.

Zijwand recht en glad schuren

 

Eerst worden beide blokken met rasp en schuurpapier afgeschuind, zodanig dat de schuinte overeenkomt met de bolling van de achterwand, daarna worden de zijwanden op hoogte geschaafd.

Daarna wordt gebruik gemaakt van het schuurbord: een plaat MDF, beplakt met schuurpapier. Door dit heen een weer te bewegen (in 2 fases: taille naar staartblok en taille naar halsblok, vanwege de 'knik') wordt de rand recht en glad.

Kerfed linings aanbrengen

Kerfed liningKerfed lining (='kerfing'): is eigenlijk een lange strip tentalones aan elkaar: een driehoekige strip hout, die om de 9 mm is ingezaagd, waardoor deze flexibel is geworden.

De kerfing wordt zodanig gelijmd dat deze ca 0.5mm boven de zijwanden uitsteekt.

Kerfed linings onder een hoek schuren

Na het lijmen wordt mbv een met schuurpapier beplakte lange lat de kerfing teruggeschuurd tot de hoogte van de zijwanden, echter niet vlak, maar onder een geringe hoek: ongeveer dezelfde hoek die de koepelvormige achterwand maakt. Dit wordt bereikt door de lat aan de 'overkant' (tegenoverliggende zijwand) ca een vingerdikte omhoog te houden.

Lijmhulpstuk voor brug

Lijmhulpstuk voor brugOm in een later stadium de brug op de kast te kunnen lijmen, wordt een hulpstuk gemaakt. De brug moet bij het lijmen worden vastgeklemd, hiervoor ga ik houten lijmtangen ('Klemsia's') gebruiken: die hebben de juiste lengte van de bek (ca 20cm). Om tegendruk te kunnen geven, wordt een blok gemaakt met dezelfde bolling als de kast en de brug hebben gekregen. Er worden uitsparingen gemaakt voor de balken en de pickup die onder de kam gelijmd wordt. De dikte moet zodanig worden dat de lijmklemmen de balken en de tornavoz niet raken.

Klemsia's aanpassen

Klemsia's aanpassenOmdat het klankgat kleiner is dan normaal, en ook een minder scherpe insteek gemaakt kan worden vanwege de tornavoz, moeten 2 klemsia's iets aangepast worden: de hoeken moeten afgerond worden om de klemmen goed de kast in te kunnen brengen. (Zie 'Brug afmonteren')

Elementen plakken

K & K Sound - Pure Bass 4-string acoustic-bass Pickup wordt vastgelijmd

De 2 pickups worden gelijmd volgens de instructies: recht onder het brugbeen, midden tussen snaar 1-2 en 3-4. De plaats van het brugbeen en de snaarafstanden zijn al bekend, dus het is alleen nog een kwestie van aftekenen en dan lijmen. Er is een tube snellijm in gelvorm meegeleverd: enkele seconden aandrukken is genoeg. Om te voorkomen dat tijdens de verdere werkzaamheden beschadigingen optreden, wordt de zware plug met een touwtje vastgezet.

Achterblad vastlijmen

De balken van het achterblad van de akoestische basgitaar worden afgetekend

Het achterblad wordt vastgeklemd om de inkepingen voor de balken in de kerfing te kunnen aftekenen (eerst wordt de rugverstevigingsstrip op de plaats van de hals- en staatblokken verwijderd).

Ook wordt het verloop van de zijwand op de balken afgetekend, zodat de balken op de juiste lengte kunnen worden gemaakt (0.5mm binnen de zijwand vallend).

Met de beitel worden de uitsparingen in de kerfings gemaakt, en met zaag en beitel de balken op lengte gemaakt.

Lijm aangebracht

Bovenblad geklemd

Na het insmeren van rand, tentalones en blokken met lijm wordt de achterwand op de plaats gebracht, en met lijmtangen vastgeklemd op de 2 blokken.

Vervolgens wordt het hele blad rondom geklemd. De volgorde: steeds ter plekke van de grootste kier, symmetrisch links en rechts. Daarna worden de overige klemmen verdeeld over de totale zijwand. Aan de kieren is al te zien dat de achterwand lekker onder spanning komt te staan, en daardoor goed stijf wordt. Dit is gunstig voor het geluid van de gitaar.

Randen wegsteken

De overstekende randen van voor- en achterblad worden weggestoken met beitel en spookschaaf, en afgewerkt met een schraapstaal en schuurpapier.Randen wegsteken

 

Halsbevestiging frezen

Onderaanzicht freesjigDe hals wordt aan de kast bevestigd met een pen-en-gatverbinding (mortise and tenon), hiervoor worden 2 op elkaar afgestemde freesmallen gebruikt, 1 voor de kast en 1 voor de hals. De kast wordt zodanig ingespannen dat deze strak tegen de bovenkant zit, en daarna vastgezet met 4 klemsia's (houten lijmtangen).

Omdat de bas een diepe kast krijgt, en daarom ook een lange hiel aan de hals, wordt de maximale lengte die de mallen toelaten bepaald, dit wordt de lengte van de verbinding: 82mm.

Freesmal van Stewmac

De diepte van de gleuf wordt 17mm, deze diepte wordt in 4 stappen bereikt. Eerst wordt gebruik gemaakt van de kopieerring, daarna hoeft alleen nog het verschil tussen de ring en de 'kale' frees te worden weggewerkt, dit kan in 1 keer.

Halsverbinding gefreesd

Belangrijk:

Zorg dat het raakvlak van de halshiel op de kast volkomen recht is! Dus: vlakvijlen. Het is nl ondoenlijk om bij een niet rechte kast de hiel achteraf eenzelfde kromming te geven, en een slechte passing is dan haast onvermijdelijk.

 

{gotop}

<  Zijwanden    Hals  >