Bindings en randinlay

Bindings en purflings maken

Bindings lijmen

Gekozen werd voor zelfgemaakte bindings en randinleg (ook purflings genoemd), die beter bij de gitaar passen dan kant en klaar gekochte exemplaren. De binding bestaat uit: 5mm palissander, 0.5mm essen, 0.5mm zwart (geverfd peren), 1mm essen. De dunne lagen worden gemaakt van fineer.

Het fineer wordt eerst aan 2 zijden nat gemaakt met een roller , daarna ingerold met 'Titebond blauw', en op elkaar gelegd. Onderop plastic, om hechten aan de ondergrond te voorkomen. De lijmsoort is gekozen vanwege de watervastheid en temperatuurbestendigheid, deze eigenschappen zijn nuttig tijdens het buigen in een later stadium. De laatste laag is de palissander. Daarboven komt een dikke plank, en alles wordt onder druk gezet mbv een groot aantal lijmtangen.

Bindings zagen

Na drogen van de lijm kunnen de stroken worden gezaagd, en vervolgens op dikte geschuurd (2.2mm) met een malletje voor de bandschuurmachine.

Bindings op dikte schuren

De purflings worden op dezelfde manier gemaakt. De kleuren zijn: wit-zwart-wit-zwart voor het voorblad, en wit-zwart-dubbelwit (gelijk aan het randje van de binding) voor het achterblad

Buigen

Klaar om gebogen te wordenHet buigen gebeurt met dezelfde buigmal als waarmee de zijwanden worden gebogen. Om draaien en schuiven te voorkomen, worden alle stukken voor het buigen strak tegen elkaar geplakt, met de fineerrandjes tegen elkaar. Hierdoor wordt voorkomen dat de fineer in de bochten gaat kantelen, kieren of loslaten.

De gebogen strips worden opgeborgen op een mal, om terugbuigen te voorkomen.

Kastranden frezen

Aan onder- en bovenzijde worden identieke sponningen gefreesd: eerst 7mm hoog en 2mm breed (voor de binding), vervolgens 2.5mm breed en 2mm diep voor de purfling.

Binding frezen Inlay frezen

Voor het frezen heb ik een opstelling gemaakt die ervoor zorgt dat de sponningen altijd evenwijdig aan de zijwand worden gefreesd. Dit heeft tot resultaat dat de bindings volkomen recht aangebracht kunnen worden, en daardoor overal even breed blijven. Dit in tegenstelling tot de "andere" methode, het frezen met de frees rustend op het voor- en achterblad: deze bladen zijn bol, en niet overal met dezelfde hoek. Dit heeft tot gevolg dat de sponningen haaks op deze schuine bladen worden gefreesd, en daardoor altijd in meer of mindere mate schuin lopen tov de zijwand. De freesopstelling wordt beschreven bij 'Hulpmiddelen'

Staart inlay

Staartinlay zagen

De basis van de inlay bestaat uit 2 tegen elkaar gelijmde stukken binding. Deze zijn per stuk 7mm breed, ik maak de totale breedte 12mm. Om het zagen goed te laten verlopen wordt gebruik gemaakt van een mal, waar langsheen gezaagd wordt.

Gezaagd wordt tot op het staartblok, de stukken zijwand worden verwijderd met een beitel.

Staartinlay alles op maat

De gitaar krijgt een gecombineerde jack / endpin, deze wordt middenachter geplaatst. De inlay wordt hierop aangepast: een extra ruitvormig stuk inlay wordt aangebracht. De vorm wordt grofweg uitgefreesd en daarna afgewerkt met een beitel. De diverse stukken met hoeken van 45⁰ en 22.5⁰ worden gezaagd en daarna passend gemaakt met de vijl. De lange stroken worden pas definitief aangebracht nadat de bindings langs de kastranden zijn gelijmd. Het wit-zwart-witte randje wordt op alle 4 hoeken op 45˚ weggestoken. De kleine stukken worden passend gemaakt en al wel gelijmd.

Bindings LijmenBindings en inlays lijmen

De gitaar wordt vastgezet op de solera, die zodanig in de bankschroef wordt gezet dat goed rondom de gitaar gelopen kan worden. De bindings worden tijdens het drogen "geklemd" mbv afplak tape: door de rek wordt de lijmverbinding goed onder druk gezet. Bij mijn eerste gitaar bleek dat de vezels van het spruce bovenblad bij verwijderen van de tape werden losgetrokken, waardoor lelijke beschadigingen ontstonden. Daarom wordt nu eerst een stuk karton op maat geknipt dat ter bescherming op het bovenblad komt, en waarop de tape bevestigd kan worden zonder het hout te beschadigen. De binding en purfling worden eerst voor de staartkant op lengte gezaagd en recht afgewerkt: daar wordt ook begonnen met plakken. Per 30cm tegelijk wordt de sponning met een kwastje ingelijmd, evenals de buitenkant van de randinlay (waartegen de binding komt). Aan de andere kant beland wordt ook daar alles op lengte gezaagd en recht gevijld.

Afwerken

Afwerken met spookschaaf

Het verwijderen van het overtollige hout aan boven- en onderzijde (ca. 1mm) gaat erg goed met de spookschaaf. De zijkanten van de schaaf worden afgeplakt, zodat niet het blad per ongeluk wordt beschadigd. Het laatste stukje word afgewerkt met een schraapstaal.

 

Door de nieuwe freesmethode passen de bindings zo precies, dat aan de zijkanten slechts zeer weinig materiaal met de schraapstaal hoeft te worden verwijderd.

Zijkant glad maken met schraapstaal

 

Staartinlay van akoestische basgitaar met gemonteerde plug

 

{gotop}

<  Toets    Brug  >