Het plan

Ik heb om 3 redenen het besluit genomen de bas te voorzien van nylon snaren, namelijk: de geweldige klank van de nylonsnarige basgitaar van Jan Zonjee, het feit dat nylon snaren een warmer, "ronder" geluid produceren dan stalen snaren, en (door de lagere snaarspanning) het grotere speelgemak. Het zorgt er tegelijk voor dat er meer verschillen dan overeenkomsten zijn met het oorspronkelijke ontwerp van de 6-snarige steelstring van Michael Payne, dat ik als uitgangspunt gebruik:

 • Nylon snaren zorgen voor veel minder snaarspanning, dus volstaat het de hals te voorzien van carbon fiber staven, ipv een truss-rod, omdat de hals niet de neiging heeft krom te trekken, en daarom niet achteraf gecorrigeerd hoeft te worden.
 • Nylon snaren geven vanwege hun geringere massa veel minder trillingsenergie dan stalen snaren, wat gevolgen heeft voor de constructie van het bovenblad: om toch een fatsoenlijk volume te produceren wordt het bovenblad dunner, en de bebalking lichter. Het bovenblad wordt gemaakt op de manier van een klassieke gitaar, met een aangepaste ‘Torres/Hauser’ bebalking.
 • Om de kast meer inhoud te geven, worden de zijwanden hoger dan in het oorspronkelijke ontwerp.
 • De mensuur (snaarlengte) wordt 762mm (30”), was 645mm (25.4”)
 • Het bovenblad krijgt een geringere bolling, net voldoende om te voorkomen dat bij verandering van de luchtvochtigheid het bovenblad hol trekt. Deze geringe bolling heeft 2 voordelen: het blad is minder stijf, geeft daardoor meer volume, en de brug wordt hoger: deze geeft door de verhoogde hefboomwerking meer volume door van de snaren aan het bovenblad.

Materiaalkeuze

De meeste materialen heb ik puur gekozen op uiterlijk, alleen de fiber staven en de hals- en staartblokken vanwege de functionaliteit: een truss-rod is niet nodig (zoals eerder beschreven), en mahonie blokken omdat dat hout lekker werkt en de stukken toch overblijven van het halshout.

Gebruikte houtsoorten:

 • Bovenblad: is Engelmann spruce geworden, een fijnspar soort uit Noord-Amerika. Er is nauwelijks verschil met Europese spar (fichte), maar de verkrijgbaarheid van hout met de jaarringen dicht op elkaar is van de Engelmann veel beter.
 • Achterblad + zijwanden + kopfineer: India palissander. Is mooi en niet te duur.
 • Hals: prima halshout is esdoorn (maple), maar dat vind ik niet zo passen bij de rest van mijn gitaar. De keuze gevallen op Khaya mahonie.
 • Toets: keuze tussen ebben en palissander. Ebben is sterker en mooi zwart. Als je een ruw stuk koopt zijn bij een goede houthandel de uiteinden in paraffine gedoopt. Dit voorkomt dat door snel uitdrogen van de uiteinden het hout gaat barsten.
 • Brug: palissander: ebben is mooi, maar aan de zware kant.
 • Balkjes: fichte

Onderdeel

Materiaal

Bovenblad Engelmann Spruce
Brugondersteuning Esdoorn
Rozet Abalone + palissander
Achterblad India Palissander
Zijwanden India Palissander
Hals Mahonie
Staartblok Mahonie (halshout)
Halsblok Mahonie (halshout)
Bindings Palissander + w-zw-w,w
Randinleg w-zw-w-zw
Staartinlay idem
Brug Palissander
Bridge Pins Ebben-abalone
Trussrod Carbon Fiber Neck Rods 18"
Kopfineer India Palissander
Inlay Abalone
Toets Ebben
Dots 10x7mm, 10x2mm abalone
Mechanieken Gotoh GB70E gold 2L/2R
Fretdraad Jim Dunlop 6190
Snaren Hannabach Series 841 for double-

bassguitar 2.5, 1.85, 1.50, 1.15

Het hout voor de akoestische basgitaar

Maten

Uitgangspunt zijn de ontwerptekeningen, maar omdat het hier een bas betreft, en ook omdat een klassiek bovenblad gebruikt wordt (dus minder bol dan de 4-5mm van een steel-string), zijn er meer afwijkingen dan overeenkomsten :-)

Mensuur 762mm (30")
Halshoek ca 5mm, tijdens bouw te bepalen
Bolling bovenblad 3mm
Brughoogte ca 15mm incl been
Actie (fret 12) 3.5-4mm
Compensatie E: 2mm, G:1mm
Kophoek 15˚
Toets radius 16"
Halsbreedte kop / fret 12 42,8mm / 53,8mm
Halsdikte fret 1 / fret 11 23mm / 23.8mm
Kastdiepte 125mm - 115mm (staart / hals)

 

De diverse berekeningen die tot deze en andere cijfers leiden, zijn te vinden onder “Berekeningen

 

{gotop}

<  Home    Bovenblad ontwerpen  >