De rozet

De gitaar krijgt een rozet die gemaakt wordt van abalone, een schelpensoort die aan de binnenzijde een groen gemêleerde parelmoerachtige laag bezit. Om de stukjes schelp te bewerken worden 2 slijptrommels en diverse hulpstukken gemaakt waarmee de verschillende bogen nauwkeurig kunnen worden geslepen. De stukken abalone worden eerst redelijk in vorm gezaagd, daarna nauwkeurig in de juiste vorm geslepen. De ontwerptekening (kleuren zijn een benadering):

Ontwerptekening voor abalone rozet

Na 3 weken wachten kwam de abalone uit Vietnam binnen:

Doosje abalone uit Vietnam

Om de malletjes voor het slijpen te kunnen maken is een tekening op ware grootte gemaakt, waarop de relevante maten en hoeken zijn aangegeven:

Abalone hoeken en maten

 

Alle bogen worden gemaakt van abalone, de tussenruimtes worden opgevuld met palissander: de houtsoort die ook voor de kop, brug, achter- en zijwanden gebruikt wordt. De dikte van alle stukjes wordt 0.9mm.

Twee schijven met de diameter van de “binnenbochten” worden aan de buitenkant voorzien van een stuk schuurlinnen. Omdat alle vormen boogvormig of recht zijn, kan alles hiermee geslepen worden: binnenbochten rechtstreeks, rechte uiteinden verticaal, buitenbochten met het materiaal in een klem die om een middelpunt draait op straalafstand van de schuurschijf. In totaal waren 12 hulpstukken nodig om een oude slijpsteenmotor om te vormen tot een abalone / palissander slijpmachine.

Hulpstukken voor het slijpen van de abalone rozet

 

De stukken die klaar zijn worden bewaard in een triplex dummy, zodat zeker is dat alles past, en er geen stukjes kwijtraken. Op de gitaar worden uiteindelijk nog binnen- en buitenranden aangebracht van zwart fineer.

abalone rozet onderdelen in dummy

 

{gotop}

<  Bovenblad ontwerpen    Bovenblad maken  >