Zijwanden maken

Op dikte maken

Zijwand dunner schaven

De zijwanden zijn net als het achterblad van bookmatched India palissander. Deze houtsoort is vrij stug, en ook al door de gebogen vorm wordt de constructie erg sterk. Om toch buigzaam te zijn, worden de wanden teruggeschaafd en geschraapt tot 2mm.

Meten tijdens schaven Glad schrapen

 

 

Schaven: jaarringen op elkaar

Uit ervaring weet ik dat gebogen zijwanden lastig te schuren zijn, daarom wordt vast voorgeschuurd met papier #100.

Uiteindelijk worden de randen op breedte gemaakt (=diepte van gitaar): eerst wordt gezorgd dat de jaarringen precies op elkaar aansluiten, opnieuw door de passende jaarringen op elkaar te leggen, en de wanden zo samen recht te schaven. Vervolgens wordt de andere kant gezaagd en daarna geschaafd, zodanig dat de achterkant 1cm breder is dan de halskant.

 

Buigen met een buigmal

Het buigen van palissander gaat het best na verwarming tot ca. 140⁰C, bij die temperatuur kunnen de vezels langs elkaar glijden. Om te kunnen verhitten zonder te verbranden, wordt het hout eerst geweekt in water.

In water geweekt

De 2 basismanieren om het hout te buigen zijn: in 1 keer een hele zijwand op een buigmal, of stukje voor stukje met de hand om een buigijzer. Ik gebruik een buigmal.

 

Buigmal

Een buigmal maken is veel werk, maar geeft een mooi en reproduceerbaar resultaat. De mal heeft de vorm van de zijwand, daaroverheen ligt een siliconen mat met daarin een elektrische verwarmingsspiraal. De zijwand wordt hierop gedrukt, wordt heet en kan worden gebogen zodra er stoom begint te ontwikkelen.

Tijdens bewaren in vorm houden!

 

Na ca 3 minuten houdt het stomen op (even later begint rook te ontstaan :-)  dan is het tijd om te stoppen met verhitten. De vorm wordt gefixeerd door het geheel in de mal te laten afkoelen.

 

Daarna moeten de wanden in de juiste vorm bewaard worden, om terugveren te voorkomen.

 

{gotop}

<  Achterblad    Assemblage Klankkast  >